ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Αναπηρική καρέκλα κινείται με τη…σκέψη
Τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα θα μπορούν στο μέλλον να κινούνται οδηγώντας την αναπηρική καρέκλα τους με νοητικές εντολές. Ελβετοί και Ισπανοί επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό σύστημα που βασίζεται σε ένα «καπέλο» με ηλεκτρόδια,το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου διαμέσου του κρανίου.
Ένας υπολογιστής αναλύει το σήμα, αναγνωρίζει τις επιθυμίες του χρήστη και μεταδίδει ασύρματα τις εντολές στους κινητήρες της καρέκλας. Όπως αναφέρει το NewScientist.com, το σύστημα δοκιμάζεται προς το παρόν σε ένα καθοδηγούμενο ρομπότ. Με μόλις δυο ημέρες εξάσκησης ο χρήστης μπορεί να μετακινεί το ρομπότ με τη σκέψη το ίδιο εύκολα όπως αν χρησιμοποιούσε χειριστήριο.
Το λογισμικό του συστήματος βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα που με την εξάσκηση μαθαίνουν να αντιστοιχούν κάθε κίνηση με συγκεκριμένα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας. Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με υπέρυθρους αισθητήρες ώστε να αναγνωρίζει τα εμπόδια και να τα αποφεύγει. Το σύστημα αναπτύσσεται από τον Χοσέ Μίλαν του Ινστιτούτου Αντιληπτικής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Μαρτινί , ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λοζάνη και του Κέντρου Βιοϊατρικής στη Βαρκελώνη. Προς το παρόν ο χρήστης μπορεί αν επιλέξει ανάμεσα σε τρεις εντολές – «στρίψε δεξιά», «στρίψε αριστερά», και «κινήσου ευθεία». Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να αυξήσουν τον αριθμό των νοητικών καταστάσεων που αναγνωρίζει το λογισμικό . Συστήματα που αναγνωρίζουν νοητικές εντολές έχουν δημιουργηθεί και παλαιότερα, απαιτούσαν όμως την εμφύτευση των ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο .
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 29/7/2003