Απαντήσεις Υπουργείων
Αναπηρικά σήματα στάθμευσης
Απευθυνόμενοι προς το Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών, ζητήσαμε όπως το αναπηρικό σήμα που παρέχεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων για τη στάθμευση των αναπηρικών αυτοκινήτων, να παρέχεται σε όλους τους κατόχους αναπηρικών αυτοκινήτων (τυφλούς, ή έχοντες κινητική αναπηρία άνω του 67%).
Σε απάντηση αυτού του εγγράφου μας ,ο Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών με το υπ’ αρ. Α38009/4149 στις 18-6-05 απάντησε ως εξής:
“Σε απάντηση στο υπ’ αρ. 44/26-5-05 έγγραφό σας που αφορά στο αίτημα σας για καθιέρωση σήματος στάθμευσης για ΑμεΑ, σας πληροφορούμε ότι με Προεδρικό Διάταγμα έχει καθιερωθεί σήμα στάθμευσης για ΑμεΑ το οποίο έχει σταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας για επεξεργασία όπως έχει ορίσει ο νόμος».
Έκπτωση φόρου
Απευθυνόμενοι προς το Υπ. Οικ. και Οικονομικών ζητήσαμε να εκπίπτει του φόρου το ποσό που καταβάλλεται από βαριά αναπήρους ή από τους συγγενείς τους σε αποκλειστική νοσοκόμα για φροντίδα στο σπίτι.
Απαντώντας το Υπ. Οικ. και Οικονομικών με το υπ’αρ. 1071402/1208/40012/14-6-05 μας γνωρίζει τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάσει την κλίμακα μειώνεται κατά ποσοστό 15% του συνολικού ετήσιου ποσού των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν (για δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1-1-05 και μετά το ποσοστό αυξάνεται σε 20%).
Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα έξι χιλ. (6.000)ευρώ.
Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι.
Κατά την υποβολή της δήλωσης στην Εφορία απαιτούνται και
α) Βεβαίωση γιατρού
β) Απόδειξη είσπραξη της αμοιβής από το πρόσωπο που πρόσφερε τις υπηρεσίες
γ) Όποιο άλλο στοιχείο κρίνει ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. για να πειστεί ότι το άτομο που
απασχολήθηκε είχε τη γνώση και την εμπειρία νοσοκόμου (πτυχίο νοσηλευτικής σχολής κ.λ.π.)