Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακηρύχθηκε ο Ράλλης Τσιουλάκης
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας και Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., Ράλλης Τσιουλάκης, τον Οκτώβρη του 2015, ανακηρύχτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα της διατριβής του «Έρευνα των Συνθηκών Προσβασιμότητας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας». Μια επίπονη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων στέφτηκε με επιτυχία αφού, παρά τις όποιες αντιξοότητες της ζωής, κατάφερε να αποκτήσει το ανωτέρω διδακτορικό με βαθμό άριστα.
Διερμηνεύοντας θαρρώ, τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων στον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών και στην Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, δηλώνω ότι, αισθανόμαστε υπερήφανοι και συνάμα τυχεροί που στο αναπηρικό κίνημα έχουμε ένα τέτοιο συνάδελφο και του ευχόμαστε ολόψυχα κατά πρώτον να είναι καλά και δευτερευόντως, σύντομα να του δοθεί η ευκαιρία, τις γνώσεις και τα εφόδια που απέκτησε ως διδάκτωρ, να τα μεταλαμπαδεύσει στους μελλοντικούς φοιτητές του.
Σε συζήτηση που είχα μαζί του, ο κ. Τσιουλάκης αναλύοντας εν συντομία τη διατριβή του, αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις που καταγράφονται στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία και γενικώς στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα σε σύνολο 1.541 Μονάδων Υγείας, που δυσκολεύουν τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σ΄ αυτές.
Συγκεκριμένα, στα κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία, οι ράμπες που εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε κινητικά ανάπηρους είναι ανύπαρκτες. Πολλές φορές οι πόρτες εισόδου στα περιφερειακά ιατρεία είναι τόσο στενές που δεν χωράει να περάσει αναπηρικό αμαξίδιο.
Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν οδηγούς όδευσης τυφλών, στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών είναι ανύπαρκτα τα άτομα που γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα για να εξυπηρετήσουν κωφά άτομα.
Απ΄το σύνολο των δομών, μόνο 331 έχουν ειδικές θέσεις στάθμευσης αναπηρικού αυτοκινήτου. Από αυτές μόλις τα 89 είναι νοσοκομεία, 102 Κέντρα Υγείας και 140 περιφερειακά ιατρεία.
Εκτός των δομών υγείας μένουν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Από το σύνολο των 1.524 μονάδων, μόνο οι 8 διαθέτουν οδηγό όδευσης τυφλών κι από αυτές τις 8, οι 4 μονάδες υγείας διαθέτουν οδηγό στους εσωτερικούς διαδρόμους.
Ανάλογα είναι τα προβλήματα και με τις τουαλέτες. Μόλις 345 μονάδες υγείας διαθέτουν τουαλέτα προσβάσιμη για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο. Από αυτές μόνο στις 173 υπάρχουν χειρολαβές στη λεκάνη που είναι απαραίτητες για να πιαστεί ο κινητικά ανάπηρος.
Απ΄το σύνολο των 1541 μονάδων υγείας, στις 1483 δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο να γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα προς εξυπηρέτηση των κωφών.
Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν πολλά για να αλλάξει η κατάσταση. Ο Ράλλης με την έρευνά του, κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την αρνητική πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία στο χώρο της υγείας της χώρας μας.
Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να βελτιωθεί η κατάσταση προς όφελος όλων των ατόμων με αναπηρία της χώρας.
Οδηγός μας ας είναι η ρήση «όποιος δεν αγωνίζεται να σηκωθεί όρθιος, μια ζωή θα σέρνεται», για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.-
Σ.Π.